Aromatyczna, lekko pikantna zupa – krem z czerwonej papryki i pomidorów z mięsnymi pulpecikami.
Potrzebne będą:
- papryka czerwona – 3 sztuki
- mięso mielone z indyka – 400 gram
- cebula – 1 duża sztuka
- szalotka – 1 sztuka
- jajko – 1 sztuka
- czosnek – 6 ząbków
- puszka pomidorów bez skóry
- bułka tarta – około 2 łyżki
- serek śmietankowy twarożkowy – 3 łyżki
- masło, olej kokosowy i olej rzepakowy do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, papryka słodka wędzona w proszku, przyprawa do gulaszu węgierskiego
- kawałek ostrej papryczki
- szczypiorek
Piekarnik nagrzewam do temperatury 175 stopni C z termoobiegiem. Papryki myję, osuszam i układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Duża cebulę obieram i kroję na ćwiarki, czosnek obieram i razem z cebulą układam obok papryk. Piekę w piekarniku przez około 25-30 minut. Mięso przekładam do miski, przyprawiam solą, pieprzem i słodką papryką, dodaję nieco przyprawy do gulaszu węgierskiego, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam. Lepię dość małe pulpeciki. Smażę je na rozgrzanym oleju z każdej strony. Upieczone odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Upieczone warzywa wyjmuję z piekarnika, papryki obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka. Cebulę kroję w kostkę, czosnek w plasterki i dorzucam do papryki. Warzywa zalewam wodą i zagotowuję. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i łyżeczkę oleju kokosowego, dorzucam pomidory z puszki, przyprawiam solą, pieprzem, paprykami (ostrą według uznania:) Smażę przez około 5 minut, a następnie dorzucam do garnka z gotującymi się warzywami. Całość gotuję przez około 5-10 minut. Następnie miskuję na gładko. Dodaję serek śmietankowy, przyprawiam do smaku i dokładnie miksuję. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewam wody. Na koniec dodaję pulpeciki i gotuję przez chwilę. Podaję z plasterkami ostrej papryczki i szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz