Krem z pieczonych warzyw

wpis w: Kulinaria, Zupy | 0

Gęsta i aromatyczna zupa krem to idealna sposób na rozgrzanie się podczas jesiennych, chłodnych dni. Będzie jeszcze lepsza jeżeli wybierzecie warzywa sezonowe. Moja propozycja to krem z pieczonych warzyw: dyni, marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków.

Krem z pieczonych warzyw

Potrzebne będą:

  • dynia – 1 kilogram (waga dyni nie obranej i nieodpestkowanej)
  • pietruszka – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze
  • marchewka – 3 sztuki
  • seler – 1 mały kawałek
  • ziemniaki – 3-4 sztuki
  • cebula szalotka – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidor – 2-3 sztuki
  • oliwa lub masło
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, ocet jabłkowy – 2 łyżki, ocet balsamiczny – 2 łyżki, kurkuma
  • do podania: grzanki, rukola, ziarna słonecznika

Krem z pieczonych warzyw

 

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Dynię obieram, odpestkowuję i kroję w kostkę. Pietruszkę, marchew, ziemniaki i seler obieram i kroję w kostkę (pietruszkę, marchew i seler w drobną kostkę – szybciej się upieką, ziemniaki – mogą być pokrojone grubiej). Szalotkę i pomidory ze skórką kroję na pół, czosnek obieram i zostawiam w całości. Wszystkie warzywa układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą, przyprawiam solą i piekę około 1 godziny do miękkości. Trzeba uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki, najlepiej wyciągnąć go wcześniej. Po upieczeniu wszystkie warzywa przekładam do garnka (z pomidorów ściągam skórkę) i miksuję na gładko. Dolewam wody według uznania, zależnie jak gęstą zupę lubicie. Zagotowuję na małym ogniu. Przyprawiam do smaku. Zupa powinna być lekko pikantna. Podaję z grzankami, posypuję ziarnami słonecznika i ozdabiam rukolą.

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*