Krem z cukinii

wpis w: Kulinaria, Zupy | 0

Zupa krem z cukinii i szpinaku z grzankami, smażonymi pieczarkami, posypana ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.

Krem z cukinii

Potrzebne będą:

  • cukinia – 2-3 średniej wielkości sztuki
  • szpinak mrożony – 100 gram
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • serek topiony  – 2 sztuki
  • zielona pasta curry – 2 łyżeczki
  • masło
  • szczypiorek i pietruszka
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina curry, gałka muszkatołowa

Cebulę siekam w kostkę, podsmażam na maśle, dodaję pokrojony czosnek. Cukinię kroję w kostkę i dorzucam do cebuli. Dodaję masła. Smażę przez około 10 minut. Następnie dolewam wody i gotuję około 10 minut. Dodaję szpinak i pastę curry i gotuję około 10-15 minut. Pod koniec dodaję serki topione serki i przyprawiam do smaku, w razie potrzeby dolewam wody. Miksuję na gładko. Podaję z grzankami z żytniego chleba (chleb kroję w kostkę i zapiekam bez tłuszczu i przypraw przez około 15 minut w piekarniku) oraz pieczarkami podsmażonymi na maśle (pieczarki kroję w plasterki, posypuję solą, pieprzem i ziołami prowansalskim i podsmażam na maśle do lekkiego zrumienienia). Posypuję ziarnami słonecznika, siemienia lnianego oraz szczypiorkiem i pietruszką.

Krem z cukinii

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*