Zupa krem z cukinii i szpinaku z grzankami, smażonymi pieczarkami, posypana ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.
Potrzebne będą:
- cukinia – 2-3 średniej wielkości sztuki
- szpinak mrożony – 100 gram
- cebula czerwona – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- serek topiony – 2 sztuki
- zielona pasta curry – 2 łyżeczki
- masło
- szczypiorek i pietruszka
- przyprawy: sól, pieprz, odrobina curry, gałka muszkatołowa
Cebulę siekam w kostkę, podsmażam na maśle, dodaję pokrojony czosnek. Cukinię kroję w kostkę i dorzucam do cebuli. Dodaję masła. Smażę przez około 10 minut. Następnie dolewam wody i gotuję około 10 minut. Dodaję szpinak i pastę curry i gotuję około 10-15 minut. Pod koniec dodaję serki topione serki i przyprawiam do smaku, w razie potrzeby dolewam wody. Miksuję na gładko. Podaję z grzankami z żytniego chleba (chleb kroję w kostkę i zapiekam bez tłuszczu i przypraw przez około 15 minut w piekarniku) oraz pieczarkami podsmażonymi na maśle (pieczarki kroję w plasterki, posypuję solą, pieprzem i ziołami prowansalskim i podsmażam na maśle do lekkiego zrumienienia). Posypuję ziarnami słonecznika, siemienia lnianego oraz szczypiorkiem i pietruszką.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz