Doskonały przepis na ekspresową i pożywną zupę – krem z zielonego groszku. Latem w sezonie warto korzystać ze świeżego groszku, poza sezonem z powodzeniem można używać mrożonego. Można ją podawać z makaronem, kleksem śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Potrzebne będą:
- groszek mrożony – 2 opakowania po 450 gram
- serek twarożkowy śmietankowy – 1 opakowanie
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- marchew – 1 sztuka
- pietruszka korzeń – 1 sztuka
- imbir korzeń – 1 łyżka startego
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- sól, pieprz
- masło – 1 łyżka
- cytryna – sok z połowy
- listki świeżej mięty
- listki świeżej bazylii
Marchew, pietruszkę i seler obieram, kroję na mniejsze kawałki, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Cebulę siekam z kostkę, podsmażam na maśle, dodaję starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażam przez kilka minut, następnie dodaję groszek. Smażę przez około 5-10 minut. Z ugotowanych wcześniej warzyw wyławiam seler i połowę pietruszki. Groszek przekładam do garnka z warzywami i gotuję do miękkości, pod koniec dodaję posiekane listki świeżej mięty i bazylii. Następnie całość miksuję na gładko. Przyprawiam sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dodaję ocet balsamiczny i jeszcze miksuję, tak żeby krem był jak najbardziej gładki, w razie potrzeby dodaję wody. Podaję z makaronem szpinakowym, kleksem kwaśnej śmietany i listkami mięty.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz