Krupnik

Krupnik…jedna z tradycyjnych polskich zup, niezbyt dobrze kojarzona i raczej nielubiana w dzieciństwie, jednak teraz zdecydowanie ją doceniamy. Zwłaszcza jesienno-zimową porą. Jest treściwa, sycąca i rozgrzewająca.

Krupnik

Potrzebne będą:

  • skrzydełka – około 10 sztuk
  • kasza jęczmienna – 100 gram (1 woreczek)
  • ziemniaki – kilka sztuk
  • marchewki – około 6 sztuk
  • warzywa na wywar: por, seler, cebula, pietruszka
  • grzyby suszone – kilka sztuk
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Krupnik

Skrzydełka dokładnie płuczemy i zalewamy wodą. Jak zaczną się gotować, zbieramy szumowiny i dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze części por, seler, pietruszkę i marchewki. Obraną cebulę wrzucamy w całości, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz grzyby suszone. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Mięso, por, cebulę i seler wyławiamy, nie będą potrzebne. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Wsypujemy kaszę, a po około 10 minutach ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pietruszkę.

krupnik3a

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*