Kurczak na ostro z warzywami

Kurczak na ostro z dodatkiem papryczki chili i pieprzu cayenne, pieczony z warzywami bez tłuszczu. Delikatny i jednocześnie pikantny, ale umiarkowanie. To danie idealne na niedzielny obiad, bo praktycznie robi się samo:) no prawie 😉

kurczak na ostro z warzywami

Potrzebne będą:

  • kurczak w całości lub od razu w częściach
  • ziemniaki – około 6 sztuk
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • pieczarki – około 10 sztuk średniej wielkości
  • marchew – 2 sztuki średniej wielkości
  • papryczka chili – 1/3 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula dymka
  • pomidorki koktajlowe – opcjonalnie
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma
  • marynata do kurczaka:
    • 2 łyżeczki ostrej musztardy
    • 2 łyżeczki pikantnego ketchupu
    • 2 łyżeczki miodu
    • pieprz cayenne
    • papryka słodka w proszku
    • sól
    • czosnek – 1 ząbek

kurczak na ostro z warzywami

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i porcjujemy. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy (ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, miód mieszamy z kilkoma łyżkami wody) i wkładamy do niej kurczaka, dokładnie go nacierając. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ziemniaki i marchew obieramy o kroimy w większą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i kurkumą. Razem z podsmażoną cebulą przekładamy na naczynia żaroodpornego (spód naczynia skrapiamy oliwą), przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy resztę warzyw. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Papryczkę chili bez pestek kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebule dymkę razem z cebulką siekamy. Wszystkie warzywa przyprawiamy solą i pieprzem. Po upływie 15 minut w piekarniku marchew i ziemniaki wyciągamy. Mięso wyciągamy z marynaty i układamy na ziemniakach i marchewce, posypujemy odrobiną soli, na mięso wysypujemy resztę warzyw.

kurczak na ostro z warzywami

Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu na warzywa układamy pomidorki koktajlowe z gałązkami, pieczemy jeszcze około pół godziny.

kurczak na ostro z warzywami

Przez ostatnie 15 minut możemy zwiększyć temperaturę do 190 stopni i zdjąć pokrywkę. Podajemy z buraczkami.

kurczak na ostro z warzywami

Smacznego!

 

 

Zostaw Komentarz

*