Dziś w naszej potrawie „królują sery” ricotta i burrata. Polecam sery, które ostatnio można było kupić w Biedronce http://wloskiesmaki.biedronka.pl/produkty/1/sery.html Piersi z kurczaka nadziewane serem ricotta i suszonymi pomidorami, podane z pure ziemniaczanym, zapiekane z serem burrata w towarzystwie sałat polanych sosem, polecam!
Potrzebne będą:
- piersi z kurczaka – około 0,5 kg
- ser ricotta – 1 opakowanie 100 gram
- suszone pomidory z oliwy – kilka sztuk
- świeże listki bazylii – kilka sztuk
- ziemniaki
- masło – 1-2 łyżki
- ser burrata – 1 opakowanie 150 gram
- mix sałat
- przyprawy: sól, pieprz, chilli
- sos do sałat: oliwa z oliwek, ocet winny, ocet balsamiczny, miód, musztarda
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy wszystkie zbędne rzeczy i kroimy w plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Ricottę wrzucamy do miseczki, dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę i posiekane listki bazylii, możemy doprawić lekko do smaku, dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na piersi i zwijamy, układamy w naczyniu skropionym oliwą. Przykrywamy. Wstawiamy go piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy masło, ewentualnie trochę mleka lub śmietany i ugniatamy na gładką masę. Purre wykładamy na blaszkę, na wierzch układamy porwaną burratę, posypujemy świeżo zmielonym chilli. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Sałatę przesypujemy do miski i polewamy sosem. Upieczone piersi z kurczaka kroimy w plastry, podajemy z puree i sałatą.
Smacznego!!!
Jedna odpowiedz
ania
Sympatycznie! Fajnie natrafiać na poszukiwaną wiedzę w polskiej blogosferze! 🙂 I naturalnie zapraszam do mnie! 😉