Łopatka wieprzowa pieczona w warzywach

Tej części mięsa w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam, więc postanowiłam ją przygotować. Wersja z pieczonymi warzywami to szybkie, tzw. jednogarnkowe, a raczej jednonaczyniowe danie, bez zbędnego „stania w garach”, w trakcie jego pieczenia można robić wiele innych rzeczy:)

łopatka wieprzowa

Potrzebne będą:

  • łopatka wieprzowa – około 1 kilograma
  • ziemniaki – około 5 sztuk
  • marchew – 2 małe sztuki lub 1 duża
  • cebula – 1 sztuka
  • papryka – po około 1/3 czerwonej i zielonej
  • cukinia – 1 sztuka
  • marynata: sól czosnkowa, sól, pieprz świeżo zmielony, chilli, kilka ziaren kolendry, 2 liście laurowe, papryka słodka, majeranek, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, oliwa z rozmarynem, olej z bazylią, pomidorami i czosnkiem (Kujawski ze smakiem http://www.kujawski.pl/KujawskiZeSmakiem.aspx)
  • cukier brązowy trzcinowy – 2 łyżeczki

Mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Mięso dokładnie, myjemy  i osuszamy. Nacieramy marynatą i odstawiamy na jakiś czas, najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z marynaty (liście laurowe wyrzucamy), przykrywamy i pieczemy około 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Cukinię i papryki kroimy w większą kostkę. Po upływie 2 godzin, zwiększamy temperaturę do 180 stopni C, wyciągamy mięso i wybieramy sos, który powstał z pieczenia, powinno go zostać trochę na dnie.  Do mięsa wrzucamy ziemniaki, marchew, cebulę, którą posypujemy cukrem. Polewany wierzch odrobiną sosu z pieczenia. Pieczemy około 40 minut, do miękkości warzyw (po około 30 minutach proponuję sprawdzić miękkość warzyw).

łopatka wieprzowa

Na koniec dodajemy cukinię i paprykę, polewamy sosem i pieczemy około 10-15 minut.

łopatka wieprzowa

Ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze w piekarniku na około 5-10 minut, podkręcając temperaturę do 200 stopni C.

łopatka wieprzowa

Wyciągamy naczynie, mięso kroimy na plastry, podajemy z warzywami i dodatkowo ulubioną surówką.

Przyznam szczerze, że mięso mnie nie porwało, za to warzywa wyszły super, można zjadać same 🙂

łopatka wieprzowa

Smacznego!

Zostaw Komentarz

*