Łosoś zapiekany w boczku

wpis w: Kulinaria | 0

Bardzo smaczny łosoś podany w ciekawy i oryginalny sposób z opiekanymi, aromatycznymi ziemniakami i brokułem.

Łosoś zapiekany w boczku

Potrzebne będą:

  • łosoś świeży – 1 kawałek
  • boczek parzony – kilka cieniutkich plasterków
  • cytryna
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
  • ziemniaki – kilka sztuk
  • przyprawy do ziemniaków: sól, papryka słodka, tymianek, rozmaryn, kurkuma
  • oliwa z rozmarynem
Łosoś zapiekany w boczku

Ziemniaki obieram, kroję na 4 części i podgotowuję, pod koniec solę. Piekarnik nastawiam na 200 stopni C. Odcedzone ziemniaki wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiam oliwą i oprószam przyprawami dość obficie, dokładnie mieszam, tak aby wszystkie ziemniaki były w przyprawach. Wkładam do piekarnika i piekę do miękkości. Łososia dokładnie myję i osuszam. Odcinam skórę. Kroję na 4 części, skrapiam cytryną i przyprawiam. Każdy kawałek owijam plasterkami boczku, na górze układam po plasterku cytryny. Układam na blaszce i wkładam do piekarnika, w którym pieką się ziemniaki. Piekę około 20-30 minut. Gotowego łososia podaję z ziemniakami i brokułami.

Łosoś zapiekany w boczku

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*