Makaron farfalle, zwany kokardkami lub motylkami podany z kurczakiem i świeżym szpinakiem w sosie curry. Pomysł na szybki i smaczny obiad.
Potrzebne będą:
- makaron farfalle – pół opakowania, około 250 gram
- pierś z kurczaka – 1 pojedyncza sztuka
- świeże liście szpinaku – 2 garście
- czosnek – 2 ząbki
- masło – 2 łyżki
- suszone pomidory – około 5 sztuk
- pomidor malinowy – 1 większa sztuka
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- curry w proszku – 1 łyżeczka
- kurkuma – szczypta
- sól, pieprz
- śmietana 30% – około pół szklanki
Gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzam i odstawiam na bok. Pierś z kurczaka dokładnie myję, osuszam i kroję w cienkie paski. Przyprawiam solą i pieprzem, wyciskam dwa ząbki czosnku i dokładnie mieszam. Smażę na oleju z suszonych pomidorów. Dodaję masło i świeżego pomidora pokrojonego w kostkę. Następnie dodaję suszone pomidory również pokrojone w kostkę. Dodaję curry, kurkumę i koncentrat, następnie opłukane liście szpinaku i smażę mieszając przez około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Dodaję śmietankę, dokładnie mieszam i zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodaję makaron i dokładnie mieszam. Wykładam na talerze, posypuję startym parmezanem i ozdabiam liśćmi szpinaku.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz