Muffiny czekoladowe bez mąki, mleka i proszku do pieczenia. Szybkie w przygotowaniu i mocno czekoladowe. Niebo w gębie, jak to mówią! 😉
Potrzebne będą:
- jajka – 5 sztuk
- czekolada gorzka lub deserowa – 250 gram
- cukier brązowy – 3 łyżki
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie, dodatkowo użyłam cukru z prawdziwą wanilią
- masło – 4 łyżki
- szczypta soli
Masło z czekoladą rozpuszczam w „kąpieli wodnej”, zostawiam do lekkiego ostudzenia. Żółta oddzielam od białek i ubijam z cukrem na puszystą masę. Białka ubijam z odrobiną soli na sztywno, pod koniec dodaję cukier wanilinowy. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni C. Do ubitych żółtek dodaję masę czekoladową, dokładnie mieszam i delikatnie łączę ją z pianę a białek. Gotową masę przekładam do foremek na muffiny lub kokilek. Piekę około 20 minut. Muffiny wyrosną podczas pieczenia a podczas studzenia opadną, tworząc na górze chrupiącą skorupkę.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz