Puszysty i delikatny omlet z pieczarkami podsmażanymi na maśle to idealna propozycja na pyszne i pożywne śniadanie, a jednocześnie na udany dzień. Ja podaję go dodatkowo z awokado i pastą ajvar.
Potrzebne będą:
- jajka – 2 sztuki
- mleko – 2 łyżki
- pieczarki – 4-5 sztuk
- masło – 2 łyżki
- przyprawy: sól, Usuń powtórzony wyraz
- awokado, ajvar
Pieczarki obieram, kroję w półplasterki i podsmażam na łyżce masła przez około 5 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję mleko i przyprawiam solą i pieprzem. Ubijam mikserem lub trzepaczką. Patelnię smaruję cienko masłem i wlewam masę jajeczną. Smażę na małym ogniu do ścięcia, można dodatkowo podpiec w piekarniku, jeżeli góra nie chce się ściąć. Omlet wykładam na talerz na połowę układam pieczarki (podgrzewam je jeszcze przed podaniem) i składam na pół. Podaję z awokado i pastą ajvar.
Smacznego!!!
2 Odpowiedzi
Wiola
Jedliśmy dziś na śniadanie omlet – pyyyszny:)
Agnieszka Kostrzewa
Bardzo się cieszę 🙂