Pączki z serem

Tłusty czwartek już niebawem, więc obowiązkowym deserem tego dnia są pączki, a wiadomo najlepsze takie domowe. Pączki z serem są szybkie w przygotowaniu, nie potrzeba do nich żadnego nadzienia, są wilgotne i bardzo szybko znikają z talerza:)

pączki z serem

Potrzebne będą:

  • ser biały – kostka 250 gram
  • jaja – 4 sztuki
  • cukier – 3 łyżki
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do sera dodajemy jajka i cukier, mieszamy mikserem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. W rondelku lub małym garnku  rozgrzewamy około 250- 500 oleju i smażymy pączki. Nakładamy ciasto za pomocą łyżeczki lub łyżki do nakładania lodów (wyjdą wtedy ładne kuleczki). Moje wyszły „karłowate”, bo wykładałam za pomocą zwykłej łyżeczki, ale to nie ma znaczenia bo i tak są pyszne 😉 Smażymy do zrumienienia z obu stron. Pączki bardzo łatwo przewracają się na drugą stronę, wystarczy je lekko popchnąć. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Pączki znikają błyskawicznie.

pączki z serem

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*