Barwne danie hiszpańskie z ryżem kurczakiem i warzywami, z dodatkiem cytrusów i świeżej kolendry.
Potrzebne będą:
- ryż do paelli (arborio) – 300 gram
- piersi z kurczaka – 500 gram
- cukinia – 1 sztuka
- fasolka szparagowa żółta – 1 garść
- papryka czerwona – 1 sztuka
- cykoria – 2 sztuki
- pomidor malinowy – 2 sztuki
- czosnek – 3 ząbki
- cebula czerwona – 1 mała sztuka
- cebula dymka – 1 pęczek
- bulion lub woda – pół litra
- kapary – 1 łyżka
- natka pietruszki
- świeża kolendra
- masło – kilka łyżek
- olej kokosowy
- limonka – 1 sztuka
- cytryna, pomarańcza – kilka cząstek
- białe wino – 1/3 szklanki
- przyprawy: kurkuma, curry, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz, sól, chilli.
Potrzebna będzie specjalna patelnia do paelli lub zwykła, spora i głęboka patelnia.
Kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję kostkę. Posypuję papryką słodką, papryką ostrą, curry i kurkumą, dodaję łyżkę oleju i dokładnie mieszam, odstawiam do zamarynowania na około 2 godziny (można pominąć). Cebulę kroję w kostkę, czosnek w paseczki i smażę na łyżce masła i łyżce oleju kokosowego. Następnie dodaję kurczaka, dodaję kolejną łyżkę masła. Smażę przez kilka minut. Dodaję posiekaną natkę oraz połowę pęczka dymki. Cykorię obieram z wierzchnich liści, odkrawam głąb i siekam w kostkę, dodaję do kurczaka i smażę jeszcze kilka minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Zawartość patelni odkładam na talerz. Fasolkę szparagową obieram i kroję na mniejsze części, gotuję w garnku z dodatkiem soli. Na patelnię z łyżką masła dorzucam obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Smażę aż się rozpadną, następnie dodaję ryż (trzeba często mieszać i uważać, żeby się nie przypalił). Dodaję wino i smażę około 3 minuty. Następnie podlewam bulionem lub wodą, dodaję paprykę pokrojoną w kostkę. W razie potrzeby podlewam jeszcze wodą. Następnie dodaję cukinię, ugotowaną fasolkę, resztę posiekanej dymki, kapary oraz usmażonego wcześniej kurczaka. Dodaję połowę limonki pokrojonej w mniejsze cząstki. Przyprawiam jeszcze kurkumą, papryką, chilli, solą i pieprzem, dokładnie mieszam i smażę, aż ryż będzie miękki a cała woda/ bulion się wchłonie. Całą zawartość patelni przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podaję z cytrusami przypieczonymi na patelni i świeżą kolendrą.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz