Paella z kurczakiem i warzywami

Barwne danie hiszpańskie z ryżem kurczakiem i warzywami, z dodatkiem cytrusów i świeżej kolendry.

 

Paella z kurczakiem i warzywami

 

Paella z kurczakiem i warzywami

 

Potrzebne będą:

  • ryż do paelli (arborio) – 300 gram
  • piersi z kurczaka – 500 gram
  • cukinia – 1 sztuka
  • fasolka szparagowa żółta – 1 garść
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • cykoria – 2 sztuki
  • pomidor malinowy – 2 sztuki
  • czosnek – 3 ząbki
  • cebula czerwona – 1 mała sztuka
  • cebula dymka – 1 pęczek
  • bulion lub woda – pół litra
  • kapary – 1 łyżka
  • natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • masło – kilka łyżek
  • olej kokosowy
  • limonka – 1 sztuka
  • cytryna, pomarańcza – kilka cząstek
  • białe wino – 1/3 szklanki
  • przyprawy: kurkuma, curry, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz, sól, chilli.

Potrzebna będzie specjalna patelnia do paelli lub zwykła, spora i głęboka patelnia.

 

Paella z kurczakiem i warzywami

 

 

Kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję  kostkę. Posypuję papryką słodką, papryką ostrą, curry i kurkumą, dodaję łyżkę oleju i dokładnie mieszam, odstawiam do zamarynowania na około 2 godziny (można pominąć). Cebulę kroję w kostkę, czosnek w paseczki i smażę na łyżce masła i łyżce oleju kokosowego. Następnie dodaję kurczaka, dodaję kolejną łyżkę masła. Smażę przez kilka minut. Dodaję posiekaną natkę oraz połowę pęczka dymki. Cykorię obieram z wierzchnich liści, odkrawam głąb i siekam w kostkę, dodaję do kurczaka i smażę jeszcze kilka minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Zawartość patelni odkładam na talerz. Fasolkę szparagową obieram i kroję na mniejsze części, gotuję w garnku z dodatkiem soli. Na patelnię z łyżką masła dorzucam obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Smażę aż się rozpadną, następnie dodaję ryż (trzeba często mieszać i uważać, żeby się nie przypalił). Dodaję wino i smażę około 3 minuty. Następnie podlewam bulionem lub wodą, dodaję paprykę pokrojoną w kostkę. W razie potrzeby podlewam jeszcze wodą. Następnie dodaję cukinię, ugotowaną fasolkę, resztę posiekanej dymki, kapary oraz usmażonego wcześniej kurczaka.  Dodaję połowę limonki pokrojonej w mniejsze cząstki. Przyprawiam jeszcze kurkumą, papryką, chilli, solą i pieprzem, dokładnie mieszam i smażę, aż ryż będzie miękki a cała woda/ bulion się wchłonie. Całą zawartość patelni przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podaję z cytrusami przypieczonymi na patelni i świeżą kolendrą.

 

Paella z kurczakiem i warzywami

Smacznego!!!

 

 

Zostaw Komentarz

*