Makaronowe wstążki w kremowym sosie carbonara z dodatkiem boczku, cebulki i sera grana padano. Błyskawiczne i bardzo smaczne danie kuchni włoskiej.
Potrzebne będą:
- świeży makaron pappardelle – 1 opakowanie 250 gram
- boczek surowy wędzony – kilka cienkich plastrów
- jajka – 2 sztuki
- ser twardy grana padano – 2-3 łyżki startego
- śmietanka słodka 30% – pół szklanki
- cebula szalotka – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- świeżo zmielony pieprz, sól morska
- masło – 1 łyżka
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekam drobo i podsmażam na maśle, dodaję czosnek przeciśnięty prze praskę, chwilę przesmażam, dodaję boczek pokrojony w cienkie paski. Smażę, aż boczek będzie lekko chrupiący, odsączam z tłuszczu. Jaka wbijam do miseczki (tak naprawdę do carbonary używa się tylko żółtek, ale ja wykorzystuję całe jajka), dodaję śmietanę, 2 łyżki startego sera i sporo pieprzu oraz trochę soli. Mieszam dokładnie. Odcedzony makaron przekładam na patelnię do podsmażonego boczku, wlewam powoli masę jajeczno-śmietanową i podgrzewam na małym ogniu, uważając żeby jajka się nie ścięły, dokładnie mieszam, tak żeby cały makaron był pokryty sosem. Wykładam na talerz, posypuję resztą sera i oprószam świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!!!
Jedna odpowiedz
Grzegorz
Wielbię ❤