Obiad dla zapracowanych i zabieganych – makaron pełnoziarnisty penne w sosie serowo-śmietanowym z pestkami słonecznikami i brokułami gotowanymi na parze, posypane natką pietruszki. I nie potrzeba nic więcej!
Potrzebne będą (na 2 porcje):
- makaron penne pełnoziarnisty – 2 spore garście (około 200 gram)
- brokuł – 1/2 sztuki
- ser z niebieską pleśnią – 50 gram
- śmietana 30% – 3 łyżki
- pestki słonecznika – 1 mała garść
- natka pietruszki
- parmezan do posypania
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na garnku z makaronem ustawiam garnek do gotowania na parze i gotuję brokuł pod przykryciem. W małym garnuszku lub patelni podgrzewam śmietanę z serem pokrojonym w kostkę, mieszam do rozpuszczenia sera, dodaję pestki słonecznika i chwilkę gotuję. Ugotowany makaron odcedzam i mieszam z sosem serowym. Wykładam na talerz porcję makaronu, układam różyczki brokułu, posypuję startym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz