Penne w sosie serowym z brokułami

wpis w: Kulinaria, Makarony | 0

Obiad dla zapracowanych i zabieganych – makaron pełnoziarnisty penne w sosie serowo-śmietanowym z pestkami słonecznikami i brokułami gotowanymi na parze, posypane natką pietruszki. I nie potrzeba nic więcej!

Penne w sosie serowym z brokułami

Potrzebne będą (na 2 porcje):

  • makaron penne pełnoziarnisty – 2 spore garście (około 200 gram)
  • brokuł – 1/2 sztuki
  • ser z niebieską pleśnią – 50 gram
  • śmietana 30% – 3 łyżki
  • pestki słonecznika – 1 mała garść
  • natka pietruszki
  • parmezan do posypania

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na garnku z makaronem ustawiam garnek do gotowania na parze i gotuję brokuł pod przykryciem. W małym garnuszku lub patelni podgrzewam śmietanę z serem pokrojonym w kostkę, mieszam do rozpuszczenia sera, dodaję pestki słonecznika i chwilkę gotuję. Ugotowany makaron odcedzam i mieszam z sosem serowym. Wykładam na talerz porcję makaronu, układam różyczki brokułu, posypuję startym parmezanem i natką pietruszki.

Penne w sosie serowym z brokułami

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*