Pieczarkowa

Nie lubisz? Niemożliwe, bo kto z nas jej nie lubi? To prawdziwy smak dzieciństwa i obowiązkowa pozycja z piątkowym menu obiadowym, obok ryby – tak właśnie mi się kojarzy! Dużo pieczarek, dużo pietruszki i świderków, taką uwielbiamy! Dziś zamiast tradycyjnego rosołu, a co!

pieczarkowa (4)

Potrzebne będą:

  • pieczarki – 1 kilogram
  • skrzydełka z kurczaka – kilka sztuk
  • marchew – 3 sztuki
  • pietruszka korzeń – 2 sztuki
  • seler – 1 mały kawałek
  • por – 1 kawałek
  • cebula – 1 sztuka
  • grzyby suszone – kilka sztuk
  • natka pietruszki
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie
  • śmietana 30%
pieczarkowa (2)

Skrzydełka dokładnie myję, zalewam zimną wodą i zagotowuję (podczas gotowania na bieżąco zbieram tzw. szumowiny). Dodaje listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Por i obrany seler dodaję do zupy. Obraną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do zupy. Wrzucam opłukane grzyby suszone. Pieczarki obieram i siekam w półplastry. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle. Dodaję pieczarki i chwilę przesmażam z cebulką. Dodaję do zupy. Gotuję przez około 15 minut na małym ogniu. Przyprawiam solą i pieprzem, dodaję śmietanki i wrzucam całe gałązki natki pietruszki. Podaję z makaronem świderki i dużą ilością siekanej natki pietruszki.

pieczarkowa (1)

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*