Piernik z powidłami i bakaliami

Boże Narodzenie tuż tuż, więc jest to idealny moment, żeby przetestować świąteczne wypieki. Polecam szybką wersję piernika z mąki pełnoziarnistej, z powidłami śliwkowymi i bakaliami.

piernik
Piernik z powidłami i bakaliami

Potrzebne będą:

  • mąka pszenna pełnoziarnista – 1,5 szklanki lub zwykła mąka pszenna
  • jajka – 2 sztuki
  • masło – 1/4 kostki
  • mleko – 1/3 szklanki
  • cukier trzcinowy brązowy – 3 łyżeczki
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • miód – 5 łyżek
  • kakao – 2  łyżki
  • przyprawa do piernika – 2 łyżki

piernik

  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki lub soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • powidła śliwkowe – 1 słoiczek
  • bakalie: garść rodzynek, garść płatków migdałów, łyżka skórki pomarańczowej
piernik
Piernik z mąki pełnoziarnistej

Masło rozpuszczamy, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko i miód, mieszamy do rozpuszczenia miodu, odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i wystudzone masło z mlekiem i miodem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy powidła, dalej mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie (rodzynki wcześniej sparzamy we wrzątku, dokładnie osuszamy i oprószamy mąką). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Blaszkę tzw. „keksówkę” wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciastko. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

piernik

Smacznego!

Zostaw Komentarz

*