Najlepsze pierogi ruskie pod słońcem, delikatne ciasto, smaczny klasyczny farsz. Zapewniam, że znikają z talerza w mgnieniu oka! Według receptury mojej Mamy i właściwie wykonanie też jej 😉
Potrzebne będą na ciasto:
- mąka pszenna tortowa – około 300 gram
- jajko – 1 sztuka
- woda gorąca – około pół szklanki
- mleko – około 50 ml
Potrzebne będą na farsz:
- twaróg półtłusty – 500 gram
- ziemniaki ugotowane – około 8 sztuk
- żółtka – 2 sztuki
- cebula szalotka – 2 sztuki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- masło
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Ziemniaki gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę do miski. Twaróg także przeciskam przez praskę do ziemniaków, dodaję cebulkę, przyprawiam solą, pieprzem i dodaję żółtko. Dokładnie mieszam. Mąkę wysypuję na stolnicę, robię zagłębienie i wlewam stopniowo wodę wymieszaną z mlekiem i zarabiam, dodaję jajko i ugniatam. Jeżeli jest klejące dodaję mąki, jeżeli zbyt gęste dodaję wody. Ciasto dzielę na mniejsze części, formuję wałek i kroję na małe kawałki, każdy kawałek rozwałkowuję na okrągły kształt. Na gotowe placuszki nakładam porcję farszu i sklejam, zawijając brzegi. W sporym garnku zagotowuję wodę, dodaję sól i wkładam porcję pierogów (około 10 sztuk) i gotuję około 4 minut. Wykładam na sitko a następnie przekładam na talerz. Podaję z cebulką i szczypiorkiem podsmażonym na maślę, ozdabiam pietruszką.
Smacznego!!
Zostaw Komentarz