Pierogi ruskie

Najlepsze pierogi ruskie pod słońcem, delikatne ciasto, smaczny klasyczny farsz. Zapewniam, że znikają z talerza w mgnieniu oka! Według receptury mojej Mamy i właściwie wykonanie też jej 😉

Pierogi ruskie

Potrzebne będą na ciasto:

  • mąka pszenna tortowa – około 300 gram
  • jajko – 1 sztuka
  • woda gorąca – około pół szklanki
  • mleko – około 50 ml

Potrzebne będą na farsz:

  • twaróg półtłusty – 500 gram
  • ziemniaki ugotowane – około 8 sztuk
  • żółtka – 2 sztuki
  • cebula szalotka – 2 sztuki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • masło

 

Pierogi ruskie

 

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Ziemniaki gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę do miski. Twaróg także przeciskam przez praskę do ziemniaków, dodaję cebulkę, przyprawiam solą, pieprzem i dodaję żółtko. Dokładnie mieszam. Mąkę wysypuję na stolnicę, robię zagłębienie i wlewam stopniowo wodę wymieszaną z mlekiem i zarabiam, dodaję jajko i ugniatam. Jeżeli jest klejące dodaję mąki, jeżeli zbyt gęste dodaję wody. Ciasto dzielę na mniejsze części, formuję wałek i kroję na małe kawałki, każdy kawałek rozwałkowuję na okrągły kształt. Na gotowe placuszki nakładam porcję farszu i sklejam, zawijając brzegi. W sporym garnku zagotowuję wodę, dodaję sól i wkładam porcję pierogów (około 10 sztuk) i gotuję około 4 minut. Wykładam na sitko a następnie przekładam na talerz. Podaję z cebulką i szczypiorkiem podsmażonym na maślę, ozdabiam pietruszką.

Smacznego!!

 

Zostaw Komentarz

*