Roladki z polędwiczki wieprzowej z mozzarellą i suszonymi pomidorami, podane z ryżem basmati, marchewką z groszkiem i sosem pieczarkowym. Niezwykle delikatne i aromatyczne, po prostu pyszne.
Potrzebne będą:
- polędwiczki wieprzowe – 2 sztuki średniej wielkości
- suszone pomidory – pół słoika
- mozzarella – 1 kulka
- świeże listki bazylii – kilka sztuk
- boczek surowy – kilka cieniutkich plastrów
- musztarda – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- przyprawy: sól, pieprz
Polędwiczki myjemy, osuszamy i odcinamy niepotrzebne błonki. Rozkrawamy w taki sposób, aby powstały cienkie płaty (zaczynamy od dołu wzdłuż polędwiczek, uważając żeby nie dociąć do końca, rozkładamy i tak dalej… ). Dodatkowo możemy roztłuc je trochę młotkiem. Rozkrojone płaty smarujemy z dwóch stron marynatą, przygotowaną z musztardy, soku z cytryny, oliwy i przypraw. Odstawiamy na czas przygotowania farszu. Mozzarellę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekane listki bazylii i troszkę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C z termoobiegiem. Na polędwiczki wykładamy równomiernie farsz i zwijamy w rulon. Polędwiczki owijamy plastrami boczku, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 1 godziny. Pod koniec pieczenia ściągamy pokrywkę. Polędwiczki dobrze jest przed pieczeniem obsmażyć na patelni z każdej strony, wówczas czas pieczenia jest znacznie krótszy, jednak w naszym przypadku byłoby to nieco utrudnione, ze względu na farsz i boczek. Upieczone polędwiczki kroimy w plastry i polewamy sosem powstałym z pieczenia.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz