Delikatne polędwiczki wieprzowe z boczniakami, podane z ryżem jaśminowym i sałatą z sosem miodowo-musztardowym.
Potrzebne będą:
- polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka
- boczniaki – 1 opakowanie 250 gram
- cebula – 1 sztuka
- dymka ze szczypiorem
- sos sojowy jasny – 1 łyżka
- masło – 1 łyżka
- miód – 1 łyżka
- olej do smażenia polędwiczek
- śmietanka 30% – kilka łyżek
- przyprawy: sól, pieprz, chili
Polędwiczkę myję i dokładnie osuszam. Kroję w dość cienkie plastry, delikatnie rozbijam wałkiem. Przyprawiam solą i pieprzem. Obsmażam dokładnie na patelni z obu stron. Przekładam do rondelka, dodaję nieco wody i duszę na małym ogniu. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu polędwiczek dodaję łyżkę masła i dodaję posiekaną cebulę oraz dymkę. Dodaję łyżkę miodu i sos sojowy. Smażę do miękkości, dodaję przyprawy i pokrojone boczniaki. Smażę przez około 5 minut po czym dodaję do polędwiczek i duszę przez około 15 minut. Na koniec dodaję śmietankę i chili grubo zmielone. Podaję z ryżem jaśminowym i mixem sałat w sosie miodowo-musztardowym.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz