Pierś z kaczki z gruszką – delikatna i soczysta

Dziś coś wykwintnego, delikatna i soczysta pierś z kaczki z gruszką, polecamy na niedzielny obiad.

Pierś z kaczki z gruszką
Kaczka z gruszkami

Potrzebne będą:

  • pierś z kaczki ze skórą – 2 sztuki
  • gruszki – 2 sztuki
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól morska
  • pomarańcza – 1 sztuka
  • cukier trzcinowy brązowy – 2-3 łyżeczki
  • czerwone wino wytrawne
  • kasza jęczmienna – 1 torebka
  • kiełki na patelnię – ja wybrałam kiełki soczewicy, fasoli mung i cieciorki
  • trochę masła
  • pół cukinii
  • zioła włoskie

Piersi kaczki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy, na skos w kratkę. Oprószamy z każdej strony pieprzem i solą. W międzyczasie włączmy piekarnik, żeby się nagrzał, temperatura 190 stopni C i nastawiamy wodę w garnku, jak zacznie się gotować wrzucamy torebkę kaszy (solimy pod koniec gotowania). Nagrzewamy patelnię z grubym dnem i smażymy kaczkę, najpierw skórą do dołu przez około 5 minut (nie potrzebny jest żaden tłuszcz, ponieważ skóra puści go wystarczająco dużo), następnie delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy około 4 minut, ja dodatkowo dosłownie przez kilka sekund obsmażyłam boki (czas smażenia tak naprawdę zależy od wielkości piersi, im grubsza tym czas można przedłużyć o około 1 minutę).

 

Pierś z kaczki z gruszką
Kaczka po wyjęciu z piekarnika

W czasie smażenia kaczki przygotowujemy cukinię, którą myjemy i kroimy w dosyć grube plastry, przyprawiamy ziołami włoskimi, układamy na blaszce delikatnie wysmarowanej oliwą i wstawiamy do piekarnika (cukinię piekę na oko, co jakiś czas zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy już jest dobra). Pod koniec smażenia na kaczkę wyciskamy sok z połowy pomarańczy i dosłownie pół minuty jeszcze zostawiamy ją na patelni, a następnie przekładamy na blaszkę, razem z powstałym sosem. Pieczemy około 10 minut.

Pierś z kaczki z gruszką
Kaczka po wyjęciu z piekarnika

W tym czasie przygotowuję gruszki, obieram ze skórki i kroję na ósemki. Wrzucam na patelnię i posypuję brązowym cukrem,  gdy lekko się skarmelizuje, gruszki polewamy odrobiną czerwonego wina.

Pierś z kaczki z gruszką
Gruszki w trakcie zalewania winem

Smażymy około 3-4 minut.

Pierś z kaczki z gruszką
Gruszki w winie

Na drugiej małej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kiełki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy około 4-5 minut.

Pierś z kaczki z gruszką
Kiełki

Po upływie wskazanego czasu kaczkę wyciągamy z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową, żeby „odpoczęła” przez około 4-5 minut.

Pierś z kaczki z gruszką
Krojona kacza

Wykładamy wszystko na talerz: z kaszy robimy „piramdki” (większy kieliszek od wódki opłukuję zimną wodą i wkładam do niego kaszę, przyciskając łyżeczką, wówczas dobrze odejdzie od kieliszka, możecie użyć innego naczynia w tym celu), wykładamy cukinię, kiełki, gruszki, na sam koniec kroimy kaczkę, polewamy sosem pozostałym z pieczenia i stroimy kawałkami pomarańczy, którą dodatkowo wyciskamy na kaczkę.

Pierś z kaczki z gruszką
Kaczka z gruszkami

Kaczka wychodzi idealna, delikatna, mięciutka, wprost rozpływająca się w ustach, a do tego gruszki w winie, coś wspaniałego:)

 

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*