Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Można je stosować jako dodatek do koktajli, sałatek, owsianki, ugotowanych kasz, ziemniaków i jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona chia można dodać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej. Nasiona chia należą do najzdrowszej żywności na świecie, ponieważ słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Są skarbnicą kwasów omega-3, tłuszczów wielonasyconych i tłuszczów nienasyconych. Zawierają wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Nasiona chia są źródłem wartościowego białka, mają niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli. Zawierają dużo błonnika. Jak widać warto sięgać po nasiona chia i wprowadzić je na stałe do swojej diety. Ja dziś proponuję i zdecydowanie polecam pyszny deser pudding chia z musem z mango i borówkami.
Potrzebne będą (składniki na 2 spore porcje):
- mleko kokosowe – pół puszki
- mleko krowie – 50 ml
- nasiona chia – 2 łyżki
- miód – 1 łyżka
- wiórki kokosowe – 1-2 łyżki
- mango, borówki amerykańskie, orzechy włoskie, wiórki kokosowe do posypania
Oba mleka wlewam do wysokiej miski, mieszam mikserem lub ręczną trzepaczką. Dodaję miód, nasiona chia i wiórki kokosowe, dokładnie mieszam. Odstawiam na chwilę, po czym znowu mieszam. Czynność tą powtarzam przez około pół godziny – mieszam co jakiś czas. Następnie wstawiam do lodówki, na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie do szklanek, pucharków lub kieliszków wkładam na dno kilka borówek, wykładam porcję puddingu, następnie znowu borówki i pudding, na górę zmiksowany mus z mango. Na wierzch układam borówki, posypuję orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!
P.S. Zapewniam Was, znika w mgnieniu oka 🙂
Zostaw Komentarz