Racuchy z jabłkami

Puszyste i mięciutkie racuchy bez dodatku drożdży. Idealne na weekendowe śniadanie, podwieczorek albo deser do kawy lub herbaty. Zamiast jabłek możecie dodać inne owoce, np. gruszki lub banany, a nawet bakalie. Do dzieła zatem!

Racuchy z jabłkami

Potrzebne będą:

  • jajko – 1 sztuka
  • cukier brązowy – 3 łyżki
  • mleko – 1 szklanka
  • mąka – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • jabłko – 1 sztuka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Racuchy z jabłkami

Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i  mleko, delikatnie mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy, mieszamy. NA patelni rozgrzewamy małą ilość oleju, masę nakładamy łyżką i smażymy racuchy na dość małym ogniu, tak żeby upiekły się w środku. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*