Puszyste i mięciutkie racuchy bez dodatku drożdży. Idealne na weekendowe śniadanie, podwieczorek albo deser do kawy lub herbaty. Zamiast jabłek możecie dodać inne owoce, np. gruszki lub banany, a nawet bakalie. Do dzieła zatem!
Potrzebne będą:
- jajko – 1 sztuka
- cukier brązowy – 3 łyżki
- mleko – 1 szklanka
- mąka – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- jabłko – 1 sztuka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, delikatnie mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy, mieszamy. NA patelni rozgrzewamy małą ilość oleju, masę nakładamy łyżką i smażymy racuchy na dość małym ogniu, tak żeby upiekły się w środku. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz