Roladki schabowe, nadziewane szparagami i serem mozzarella, podane z sosem szparagowo-pomidorowym i ryżem jaśminowym.
Potrzebne będą:
- schab wieprzowy – 5 plastrów
- szparagi – 1 pęczek
- ser mozzarella tarty – około 5 łyżek
- boczek surowy cienkie plastry – 1 opakowanie
- pomidory malinowe – 2 sztuki
- miód – 1 łyżeczka
- cebula – 1 sztuka
- serek twarożkowy śmietankowy lub z suszonymi pomidorami – 2-3 łyżki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła suszone
- olej, olej kokosowy i masło
Schab dokładnie myję, osuszam i rozbijam na cienkie plastry. Przyprawiam pieprzem, solą, paprykami i ziołami. Szparagi myję, osuszam i odłamuję zdrewniałe końcówki. W razie potrzeby końce obieram obieraczką. Kroję na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się na plastrach schabu. Schab posypuję startą mozzarella, układam szparagi i dokładnie zwijam. Każdy kawałek owijam ciasno plastrami boczku. Na patelni rozgrzewam olej wymieszany z kokosowym i obsmażam dokładnie roladki z każdej strony, dodając cebulę pokrojoną z ćwiartki. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Obsmażone roladki razem z cebulą przekładam do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i piekę około 30 minut. W międzyczasie przygotowuję sos. Pomidory obieram ze skórki, kroję drobno i duszę na maśle. Dodaję miód i przyprawiam do smaku. Resztę szparagów siekam dość drobno, oprócz główek i dorzucam do pomidorów. Dodaję serek twarożkowy i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję główki szparagów, pokrojone na mniejsze części, duszę do miękkości. Upieczone roladki podaję z przygotowanym sosem, ryżem jaśminowym oraz sałatką z ogórków i rzodkiewek ze śmietaną.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz