Sezon na truskawki uznajemy za rozpoczęty. Warto z niego w pełni korzystać, bo trwa dosyć krótko, a wartości odżywcze truskawek są nie do przecenienia. Truskawki działają dobroczynnie na serce, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie. Korzystnie wpływają na włosy i cerę, regulują trawienie oraz przyśpieszają przemianę materii. Nasza dzisiejsza propozycja to ryż z truskawkami, szybka i zdrowa przekąska.
Potrzebne będą:
- ryż jaśminowy
- truskawki
- opcjonalnie: śmietana i cukier
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Truskawki obieramy z szypułek, delikatnie płuczemy i rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Dodajemy cukier według uznania i mieszamy. Ryż przesypujemy do miseczki, polewamy truskawkami, przyozdabiamy śmietaną i cukrem trzcinowym.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz