Sajgonki to popularne danie kuchni azjatyckiej. Można powiedzieć to taki odpowiednik polskich krokietów:) Nie są tak popularne jak sushi, a szkoda bo są naprawdę pyszne i wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ja przygotowałam smażone sajgonki z farszem mięsnym.
Potrzebne będą:
- mięso mielone – około 200 gram (najlepiej z indyka lub mieszane wieprzowo-wołowe)
- grzyby suszone mun – 1 garść
- makaron chiński – 50 gram
- kapusta pekińska – kilka liści
- cebula -1 sztuka
- marchew – 1 sztuka
- sos sojowy – 2 łyżki
- przyprawy – sól, pieprz, chili
- jajko – opcjonalnie
- oliwa, olej
- papier ryżowy
Suszone grzyby mun przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i po ugotowaniu kroimy w paseczki. Mięso mielony podsmażamy na oliwie. Przekładamy do miski razem z grzybami. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na około 3 minuty, odcedzamy i kroimy w paski o długości około 5 cm, dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, marchew w cieniutki paseczki i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do miski. Kapustę kroimy w paseczki i dosłownie chwilę podsmażamy na patelni, dorzucamy do farszu, dodajemy sos sojowy i przyprawiamy do smaku (z solą uważamy bo sos sojowy jest słony). Możemy dodać jajko, w drugiej wersji nie dodałam i też wyszły 😉 Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 2 sekundy i wykładamy na deskę, tak żeby każdy był osobno (uważamy, żeby się nie dotykały, bo się posklejają). Nakładamy po łyżce farszu i zawijamy (sposób zwijania jest pokazany na opakowaniu papieru ryżowego). Gotowe sajgonki smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem słodko-pikantnym.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz