Sajgonki

Sajgonki to popularne danie kuchni azjatyckiej. Można powiedzieć to taki odpowiednik polskich krokietów:) Nie są tak popularne jak sushi, a szkoda bo są naprawdę pyszne i wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ja przygotowałam smażone sajgonki z farszem mięsnym.

Sajgonki

Potrzebne będą:

  • mięso mielone – około 200 gram (najlepiej z indyka lub mieszane wieprzowo-wołowe)
  • grzyby suszone mun – 1 garść
  • makaron chiński – 50 gram
  • kapusta pekińska – kilka liści
  • cebula -1 sztuka
  • marchew – 1 sztuka
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • przyprawy – sól, pieprz, chili
  • jajko – opcjonalnie
  • oliwa, olej
  • papier ryżowy
Sajgonki

Suszone grzyby mun przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i po ugotowaniu kroimy w paseczki. Mięso mielony podsmażamy na oliwie. Przekładamy do miski razem z grzybami. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na około 3 minuty, odcedzamy i kroimy w paski o długości około 5 cm, dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, marchew w cieniutki paseczki i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do miski. Kapustę kroimy w paseczki i dosłownie chwilę podsmażamy na patelni, dorzucamy do farszu, dodajemy sos sojowy i przyprawiamy do smaku (z solą uważamy bo sos sojowy jest słony). Możemy dodać jajko, w drugiej wersji nie dodałam i też wyszły 😉 Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 2 sekundy i wykładamy na deskę, tak żeby każdy był osobno (uważamy, żeby się nie dotykały, bo się posklejają). Nakładamy po łyżce farszu i zawijamy (sposób zwijania jest pokazany na opakowaniu papieru ryżowego). Gotowe sajgonki smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Podajemy z sosem słodko-pikantnym.

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*