Warstwowa sałatka gyros…nie dość, że ładnie się prezentuje to jeszcze doskonale smakuje. Wbrew pozorom sałatka jest łatwa i prosta w przygotowaniu, więc to idealna propozycja dla niezapowiedzianych gości.
Potrzebne będą:
- piersi z kurczaka – około 500-600 gram
- papryka czerwona – 1 sztuka
- cebula czerwona – 2 średniej wielkości sztuki
- kukurydza konserwowa – 1 puszka
- ogórki korniszony – około 5-6 sztuk
- kapusta pekińska – zależnie od wielkości – połowa dużej lub 1 mała
- gotowa przyprawa do kurczaka gyros lub mix własnych przypraw
- ketchup pikantny
- majonez
- sos włoski lub francuski – do polania kapusty
- oliwa lub olej – 2 łyżki
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsypujemy przyprawą. Smażymy na około 2 łyżkach oliwy lub oleju. Po usmażeniu odsączmy z tłuszczu na ręcznikach papierowych i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę (wielkość zależy od naszych upodobań). Kapustę myjemy i odsączamy z wody, drobno siekamy. Do dużej szklanej miski wsypujemy warstwami: usmażone piersi z kurczaka, zalewamy cienką warstwą ketchupu, następnie cebula (na cebulę ja daję jeszcze cienką warstwę ketchupu), dalej ogórki, kukurydza, warstwa majonezu, papryka i kapusta pekińska. Kapustę polewamy sosem włoskim lub francuskim. Odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby się „przegryzła”.
Smacznego!
Zostaw Komentarz