Schab po cygańsku

Fajna alternatywa dla kotleta schabowego, w dodatku zdrowsza, bo nie smażona tylko pieczona z dużą ilością warzyw. Do tej wersji schabu nie potrzeba wielu składników, marchew i cebulę z pewnością każdy znajdzie w zanadrzu kuchni. Schab po cygańsku można jeść bez niczego, z samą surówką lub na przykład ziemniakami.

schab po cygańsku

Potrzebne będą:

  • schab – kilka plastrów
  • marchew – 4-5 sztuk
  • cebula – 3 sztuki (1 czerwona, 2 białe)
  • majonez – kilka łyżek
  • pieczarki – kilka-kilkanaście sztuk
  • papryka czerwona – połowa
  • musztarda kremska lub inna ostra – kilka łyżeczek
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chili, cukier
  • ser żółty lub mozzarella – kilka łyżek startego
  • oliwa – kilka łyżek
  • szczypiorek

Schab dokładnie myjemy, osuszamy, rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem i nacieramy musztardą.

schab po cygańsku

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki, ja używam w tym celu tarki.

schab po cygańsku

Cebulę kroimy w półplastry.

schab po cygańsku

Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego z pokrywką wlewamy kilka łyżek oliwy. Marchew i cebulę przyprawiamy. Na dno naczynia wsypujemy najpierw marchew (około 3/4), później cebulę (też około 3/4), pieczarki, paprykę. Następnie układamy plastry schabu i na wierzch reszta marchwi i cebuli. Na górę kładziemy kilka łyżek majonezu i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na około 1,5 godziny do piekarnika. Pod koniec pieczenia wierzch posypujemy żółtym serem i chwilę zapiekamy ale już bez przykrycia. Kroimy na części i wyciągamy od samego spodu, żeby widać było przekrój. Polewamy sosem powstałym podczas pieczenia. Posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*