Schab z rozmarynem

Rozmaryn nadaje potrawom niepowtarzalny zapach i smak. Poprawia trawienie, pobudza krążenie i wzmacnia pamięć. Dodany do potraw czyni je niezwykle aromatycznymi. Polecamy pieczony schab z rozmarynem.

Schab z rozmarynem

Potrzebne będą:

  • schab w kawałku – 1-1,5 kg
  • świeży rozmaryn – 4-5 gałązek
  • oliwa – kilka łyżek
  • olej rzepakowy – kilka łyżek
  • przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielonym pieprz kolorowy ziarnisty
  • sok jabłkowy mętny, tłoczony – około 1 szklanka

Schab z rozmarynem

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Schab dokładnie umyć i osuszyć. Obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, wysmarować oliwą, posypać pieprzem i solą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mięso obłożyć gałązkami rozmarynu i podlać sokiem jabłkowym. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny (czas zależy od wielkości mięsa), po czym zmniejszyć temperaturę do 150-160 stopni C i piec jeszcze około pół godziny. W trakcie pieczenie podlewać sokiem i obrócić mięso.

Schab z rozmarynemSmacznego!!!

Zostaw Komentarz

*