Sernik na zimno na kakaowym biszkopcie z niebiesko-żółtą galaretką i brzoskwiniami radość gwarantowana nie tylko dzieci 🙂 Przy okazji wspieramy i kibicujemy Stali Brzeg.
Potrzebne będą na biszkopt:
- jajka – 2 sztuki
- cukier drobny – 60 gram
- mąka pszenna – 50 gram
- kakao – 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Potrzebne będą na masę sernikową:
- śmietana 30% – opakowanie 330 ml
- biały ser – 250 gram (zmielony 3 krotnie lub gotowy już zmielony)
- cukier puder – około 5 łyżek
- żelatyna – 2 czubate łyżki
Dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki
- galaretka niebieska – 1 łyżka
- galaretka żółta cytrynowa – 1 sztuka
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie mieszamy. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Śmietaną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i letnią dodajemy do masy dokładnie mieszając. Masę serową wykładamy na wystudzony biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki. W międzyczasie galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na masę serową wykładamy brzoskwinie pokrojone w plastry. Ciasto dzielimy na pół za pomocą np. drewnianej szpatułki. Na jedną połowę wylewamy tężejącą galaretkę w kolorze niebieskim, możemy odczekać jakiś czas żeby galaretka bardziej stężała, bezpieczniej będzie można wylać żółtą galaretkę na drugą połowę. Pozostawimy do całkowitego stężenia w lodówce. Wierzch możemy dodatkowo dowolnie ozdobić.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz