Spaghetti z cukinii to świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad. Polecam wersję z suszonymi pomidorami, czerwonym pesto i pomidorkami koktajlowymi.
Potrzebne będą (porcja dla 1 osoby):
- cukinia – 1 sztuka
- pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
- szalotka – 1 sztuka
- pasta z czerwonych pomidorów – 1 spora łyżka
- czerwone pesto – 1-2 łyżki
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- masło – 1 łyżka
- listki świeżej bazylii i parmezan do posypania
- przyprawy: sól, oregano, papryka wędzona
Cukinię myję, osuszam i odcinam końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw cukinię kroję w cienkie plastry, a następnie nożem w cieniutke paseczki (można to zrobić za pomocą specjalnej krajalnicy do warzyw lub obieraczki do julienne. Szalotkę siekam w kostkę i podsmażam na maśle, oprószam solą z czosnkiem, dodaję oregano i szczyptę wędzonej papryki. Dodaję pastę z suszonym pomidorów. Pomidorki koktajlowe kroję na pół i dodaję na patelnię, podsmażam około 2 minuty, następnie dodaję cukinię, pesto oraz ocet balsamiczny, w razie potrzeby dodaję nieco soli. Podsmażam około 3-4 minuty. Spaghetti podaję posypane parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz