Spaghetti

wpis w: Kulinaria, Makarony | 0

Przepis na klasyczne spaghetti bolognese, jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. Proponuję przyrządzić je ze świeżych pomidorów, zwłaszcza w sezonie!

Spaghetti

Potrzebne będą:

  • mięso mielone z indyka – 250 gram
  • pomidory świeże lub 1 puszka krojonych
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula szalotka – 1 sztuka
  • masło i oliwa do smażenia
  • śmietanka 30% – 3-4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia suszona i świeża

Mięso podsmażam na patelni, w razie potrzeby dodaję odrobinę oliwy. Mięso dokładnie rozdrabniam podczas smażenia, żeby nie było większych kawałków. Przyprawiam solą i pieprzem. Na maśle podsmażam drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaje obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszę, do momentu aż pomidory się rozpadną. Dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawiam do smaku, na koniec dodaję śmietankę. Dodaję kilka listków posiekanej świeżej bazylii. Usmażone wcześniej mięso przekładam do sosu i gotuję na małym ogniu przez około 15-30 minut. Gotowy sos podaję z makaronem spaghetti, posypując wierzch parmezanem.

Spaghetti

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*