Święta tuż tuż, więc najwyższy czas pomyśleć o wypiekach. A jako, że czasu zawsze jest za mało w okresie przygotować, idealnym pomysłem na świąteczne wypieki będzie szarlotka sypana, praktycznie robi się sama 🙂 Więc do dzieła!!!
Potrzebne będą:
- mąka pszenna – 2 szklanki
- kasza manna – 2 szklanki
- cukier – około 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- cynamon, najlepiej taki świeżo starty – około 2 płaskie łyżeczki
- masło 82% – 1 kostka 200 gram
- jabłka – około 10 sztuk
Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie w misce. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Suche składniki dzielimy na 3 części, jedną z nich wysypujemy równomiernie na blaszkę, a następnie wykładamy połowę jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem i połową cukru wanilinowego. Następnie na jabłka wysypujemy kolejną część suchych składników i wykładamy drugą porcję jabłek, którą posypujemy cynamonem i resztą cukru wanilinowego. Wierzch posypujemy ostatnią porcją suchych składników. Masło kroimy na dość cienki plastry i układamy na całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny.
Wystudzoną szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz