Szarlotka sypana

Święta tuż tuż, więc najwyższy czas pomyśleć o wypiekach. A jako, że czasu zawsze jest za mało w okresie przygotować, idealnym pomysłem na świąteczne wypieki będzie szarlotka sypana, praktycznie robi się sama 🙂 Więc do dzieła!!!

Szarlotka sypana

Potrzebne będą:

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • kasza manna – 2 szklanki
  • cukier – około 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • cynamon, najlepiej taki świeżo starty – około 2 płaskie łyżeczki
  • masło 82% – 1 kostka 200 gram
  • jabłka – około 10 sztuk
Szarlotka sypana

Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie w misce. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Suche składniki dzielimy na 3 części, jedną z nich wysypujemy równomiernie na blaszkę, a następnie wykładamy połowę jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem i połową cukru wanilinowego. Następnie na jabłka wysypujemy kolejną część suchych składników i wykładamy drugą porcję jabłek, którą posypujemy cynamonem i resztą cukru wanilinowego. Wierzch posypujemy ostatnią porcją suchych składników. Masło kroimy na dość cienki plastry i układamy na całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny.

Szarlotka sypana

Wystudzoną szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.

Szarlotka sypana

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*