Lubiane połączenie kurczaka z ananasem w postaci szaszłyków. Delikatne, lekko słodkie w aromatycznej marynacie. Szybkie w przygotowaniu, nadają się na grilla tradycyjnego, a poza sezonem idealne będą takie z piekarnika.
Potrzebne będą:
- pierś kurczaka – 1 sztuka
- ananas z puszki – kilka plastrów
- na marynatę: pół kubeczka jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, curry, kurkuma, chili
Piersi kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i zanurzamy w niej kurczaka. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, funkcja grill. Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Na patyczki od szaszłyków nadziewać na przemian kurczaka i ananasa. Gotowe szaszłyki ułożyć na kratce do grillowania, pod nią podłożyć blaszkę, ponieważ marynata w trakcie pieczenia będzie ściekać. Piec około 30 minut. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę, żeby szaszłyki lekko się zarumieniły. Gotowe szaszłyki podajemy z ryżem i sałatą.
Zostaw Komentarz