Lubicie makaron? Nie macie czasu na ślęczenie w kuchni przygotowując obiad? W lodówce pustki? Polecam tagliatelle z pomidorami i parmezanem. Szybki i smaczny obiad!
Potrzebne będą:
- makaron tagliatelle – pół opakowania
- pomidory w puszcze krojone – 1 puszka
- szalotka – 2 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- ser parmezan lub inny twardy
- kilka listków świeżej bazylii
- masło – 1 łyżka
- cukier trzcinowy brązowy – 2 łyżeczki
- śmietanka słodka – 3-4 łyżki
- przyprawy: bazylia suszona, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Szalotkę drobno siekam i podsmażam na maśle, dodaję cukier. Czosnek zgniatam nożem i siekam drobno. Dodaję do cebuli. Następnie dokładam pomidory w puszcze i smażę około 10 minut. Dodaję posiekaną bazylię. Przyprawiam solą, pieprzem, papryką i bazylią suszoną. Dodaję śmietanę i łyżkę drobno startego parmezanu. Gotowy sos mieszam z makaronem. Ozdabiam listkami świeżej bazylii i płatkami parmezanu.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz