Tagliatelle z pomidorami i parmezanem

wpis w: Kulinaria, Makarony | 0

Lubicie makaron? Nie macie czasu na ślęczenie w kuchni przygotowując obiad? W lodówce pustki? Polecam tagliatelle z pomidorami i parmezanem. Szybki i smaczny obiad!

Tagliatelle z pomidorami i parmezanem

Potrzebne będą:

  • makaron tagliatelle – pół opakowania
  • pomidory w puszcze krojone – 1 puszka
  • szalotka – 2 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • ser parmezan lub inny twardy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • masło – 1 łyżka
  • cukier trzcinowy brązowy – 2 łyżeczki
  • śmietanka słodka – 3-4 łyżki
  • przyprawy: bazylia suszona, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Tagliatelle z pomidorami i parmezanem

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Szalotkę drobno siekam i podsmażam na maśle, dodaję cukier. Czosnek zgniatam nożem i siekam drobno. Dodaję do cebuli. Następnie dokładam pomidory w puszcze i smażę około 10 minut. Dodaję posiekaną bazylię. Przyprawiam solą, pieprzem, papryką i bazylią suszoną. Dodaję śmietanę i łyżkę drobno startego parmezanu. Gotowy sos mieszam z makaronem. Ozdabiam listkami świeżej bazylii i płatkami parmezanu.

Tagliatelle z pomidorami i parmezanem

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*