Tagliatelle to makaron w kształcie długich płaskich wstążek, idealnie komponuje cię z różnymi sosami. Ja postanowiłam skorzystać jeszcze z sezonu na kurki i przygotować z nich sos. Soczysta polędwiczka idealnie uzupełnia charakterystyczny smak tych grzybów.
Potrzebnę będą:
- makron tagliatelle
- kurki – 200 gram
- cebula – 1 sztuka
- śmietana 30% i 18% – pół na pół, ilość w zależności od tego jak gęsty i śmietanowy sos chcemy uzyskać
- polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz
- masło, olej
- parmezan lub Grana Padano
Polędwiczkę obtaczamy z marynacie z przypraw, jakie lubimy, ja zrobiłam lekko ostrą z dodatkiem chilli, pieprzu, pieprzu cytrynowego soli, majeranku i oliwy. Zostawiamy na około pół godziny po czym obsmażamy na dużym ogniu z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 20-30 minut, w zależności od jej wielkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kurki dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do podsmażonej cebuli, dusimy do miękkości kurek. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę i kurki przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietanę uważając, żeby się nie zważyła, chwilę dusimy. Gotowy sos łączymy z makaronem, podajemy z polędwiczką pokrojoną w plastry i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz