Nasza ulubiona wersja makaronu na tym blogu – tagliatelle. Idealne danie na lekki obiad, dla tych którzy lubią włoską kuchnię. Tagliatelle z brokułami i jajkiem sadzonym w sosie śmietanowo-serowym. Porcja dla 4 osób.
Potrzebne będą:
- makaron tagliatelle – 300 g
- brokuł – 1 sztuka
- jaja – 4 sztuki
- śmietana 30% – 1 opakowanie 200 g
- szynka parmeńska – 1 opakowanie
- ser parmezan – około 80-100 gram
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa smakowa z czosnkiem, bazylią i pomidorami – 2 łyżki
- oliwa z rozmarynem – kilka kropel
- przyprawy – sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, ale uważamy żeby się nie rozgotował, ma być lekko twardy. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie smakowej, uważamy żeby się nie przypalił. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy na małym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty na małych oczkach parmezan, ale nie w całości, zostawiamy trochę do ozdoby. Trzymamy na ogniu przez około 8 minut, mieszając żeby sos się nie przypalił. Szynkę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oliwie z rozmarynem, do momentu aż będzie chrupiąca. Odsączamy z tłuszczu wykładając na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Sos łączymy z makaronem. Na talerze wykładamy najpierw makaron, jajko sadzone, brokuły, paseczki szynki, ozdabiamy wiórkami parmezanu i świeżymi listkami bazylii. Oprószamy świeżo zmielonym chilli.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz