Pozostajemy we włoskich klimatach kulinarnych…ostatnimi czasy dosyć często. Tym razem makaron tagliatelle z szynką parmeńską, cukinią i pomidorami.

Potrzebne będą:
- makaron tagliatelle – pół opakowania
- cukinia – połowa dużej lub 1 mała
- szynka parmeńska – 2 plastry
- suszone pomidory – około 5 sztuk
- pomidorki koktajlowe – około 10-12 sztuk
- szczypiorek – garść
- jajko – 1 sztuka
- mleko – 3-4 łyżki
- twardy ser „Dziugas” – 3 plastry lub ser typu parmezan
- sól morska, pieprz śwież zmielony
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w półplastry. Podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów. Suszone pomidory kroimy z kostkę, dorzucamy do cukinii. Szynkę parmeńską kroimy w małe paseczki i dodajemy na patelnię, pod koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i sparzone oraz obrane ze skórki i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Do miseczki wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy pokrojony w malutką kosteczkę ser, przyprawiamy pieprzem i solą, roztrzepujemy i wlewamy na patelnię. Chwilę smażymy do momentu ścięcia jajka i zgęstnienia. Mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem.

Smacznego!!!
Jedna odpowiedz
Stanislaw
Brak opcji wydrukowania przepisu. Pozdrawiam