Tagliatelle z szynką parmeńską i cukinią

wpis w: Kulinaria, Makarony | 1

Pozostajemy we włoskich klimatach kulinarnych…ostatnimi czasy dosyć często. Tym razem makaron tagliatelle z szynką parmeńską, cukinią i pomidorami.

Tagliatelle
Tagliatelle z szynką parmeńską i cukinią

Potrzebne będą:

  • makaron tagliatelle – pół opakowania
  • cukinia – połowa dużej lub 1 mała
  • szynka parmeńska – 2 plastry
  • suszone pomidory – około 5 sztuk
  • pomidorki koktajlowe – około 10-12 sztuk
  • szczypiorek – garść
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko – 3-4 łyżki
  • twardy ser „Dziugas” – 3 plastry lub ser typu parmezan
  • sól morska, pieprz śwież zmielony

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w półplastry. Podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów. Suszone pomidory kroimy z kostkę, dorzucamy do cukinii. Szynkę parmeńską kroimy w małe paseczki i dodajemy na patelnię, pod koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i sparzone oraz obrane ze skórki i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Do miseczki wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy pokrojony w malutką kosteczkę ser, przyprawiamy pieprzem i solą, roztrzepujemy i wlewamy na patelnię. Chwilę smażymy do momentu ścięcia jajka i zgęstnienia. Mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem.

Tagliatelle
Tagliatelle z szynką parmeńską, cukinią i pomidorami

Smacznego!!!

Jedna odpowiedz

  1. Brak opcji wydrukowania przepisu. Pozdrawiam

Zostaw Komentarz

*