Tarta biszkoptowa z truskawkami

wpis w: Desery, Kulinaria | 0

Tarta biszkoptowa z masą z serka mascarpone i truskawkami, ozdobiona świeżymi listkami mięty.

 

Tarta biszkoptowa z truskawkami

 
Potrzebne będą na ciasto biszkoptowe:

  • jajka – 4 sztuki
  • cukier brązowy trzcinowy – 100 gram
  • mąka pszenna – 100 gram
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
  • olej kokosowy i bułka tarta do formy

Potrzebne będą na masę:

  • śmietanka 30% – 1 opakowanie 200 gram
  • serek mascarpone – 1 opakowanie 250 gram
  • cukier puder – 2-3 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • truskawki
  • listki świeżej mięty

 
Tarta biszkoptowa z truskawkami

 

Tarta biszkoptowa z truskawkami

 

Tarta biszkoptowa z truskawkami

 

Jajka ubijam z cukrami na puszystą masę. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Formę na tartę smaruję olejem kokosowym, obsypuję bułką tartą i wlewam masę na ciasto, zostawiam około 1/5. Do pozostałej masy dodaję kakao i dokładnie miksuję. Wlewam resztę do formy tworząc wzroku. piekę około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie przygotowuję masę. Wszystkie składniki na krem przekładam do miski i ubijam do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Masę wykładam na wystudzone ciasto, na wierzch układam truskawki pokrojone w plastry i posypuję listkami mięty.

 

Tarta biszkoptowa z truskawkami

 

Tarta biszkoptowa z truskawkami

 

Smacznego!!!

 

 

Zostaw Komentarz

*