Tarta biszkoptowa z masą z serka mascarpone i truskawkami, ozdobiona świeżymi listkami mięty.
Potrzebne będą na ciasto biszkoptowe:
- jajka – 4 sztuki
- cukier brązowy trzcinowy – 100 gram
- mąka pszenna – 100 gram
- kakao – 2 łyżki
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
- olej kokosowy i bułka tarta do formy
Potrzebne będą na masę:
- śmietanka 30% – 1 opakowanie 200 gram
- serek mascarpone – 1 opakowanie 250 gram
- cukier puder – 2-3 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- truskawki
- listki świeżej mięty
Jajka ubijam z cukrami na puszystą masę. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Formę na tartę smaruję olejem kokosowym, obsypuję bułką tartą i wlewam masę na ciasto, zostawiam około 1/5. Do pozostałej masy dodaję kakao i dokładnie miksuję. Wlewam resztę do formy tworząc wzroku. piekę około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie przygotowuję masę. Wszystkie składniki na krem przekładam do miski i ubijam do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Masę wykładam na wystudzone ciasto, na wierzch układam truskawki pokrojone w plastry i posypuję listkami mięty.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz