Tarta brzoskwiniowa

Kruche, delikatne ciasto pokryte słodką brzoskwiniową konfiturą i świeżymi owocami, coś pysznego…znika w oka mgnieniu:)

Tarta brzoskwiniowa

Potrzebne będą na kruche ciasto:

  • mąka pszenna tortowa – 175 gram
  • cukier puder – 40 gram
  • żółtko – 2 sztuki
  • masło – 75 gram
  • woda – 2-3 łyżki
  • szczypta soli

Tarta brzoskwiniowa

Dodatki:

  • konfitura brzoskwiniowa – mały słoiczek
  • brzoskwinie lub nektarynki – 3 sztuki
  • cukier puder do posypania

Tarta brzoskwiniowa

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem na stolnicę lub do miski, dodajemy sól, żółtka, masło pokrojone w kostkę i wodę. Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je na około pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Okrągłą blaszkę na tartę wykładamy schłodzonym ciastem, łącznie z brzegami. Trochę ciasta zostawiamy, aby wyłożyć wierzch. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy konfiturę i układamy brzoskwinie lub nektarynki pokrojone w dosyć cienkie plasterki. Na wierzch układamy paseczki z ciasta, tak aby tworzyły kratę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około pół godziny, do zrumienienia ciasta. Zostawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem.

Tarta brzoskwiniowa

Tarta brzoskwiniowa

Smacznego!

 

Zostaw Komentarz

*