Tarta z borówkami

Szybka, krucha tarta z borówkami i malinami oraz kremem na bazie z serka mascarpone. Idealny deser na lato, delikatny i pyszny, mniam… 🙂

Tarta z borówkami

Potrzebne będą na kruche ciasto:

  • mąka pszenna – 220 gram
  • masło – 100 gram
  • cukier puder – 50 gram
  • żółtka – 2 sztuki
  • sól – szczypta

Tarta z borówkami

Potrzebne będą na krem:

  • serem mascarpone – 250 gram
  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – 1-2 łyżki
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie

Owoce:

  • borówki
  • maliny

Tarta z borówkami

Mąkę przesiewamy razem z cukrem, dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w kosteczkę, żółtka i sól, zagniatamy szybko ciasto. Wrzucamy do woreczka i wkładamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Dobrze schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno. Mascarpone łączymy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietaną. Delikatnie mieszamy i ostawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Blaszkę na tartę smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem, łącznie z brzegami. Nakłuwamy na całości widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Następnie wystawiamy i studzimy. Na wystudzone ciasto wykładamy masę i owoce. Wkładamy do lodówki na jakiś czas, minimum godzinę.

Tarta z borówkami

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*