Tort w kształcie serca to idealny pomysł na wyrażenie uczuć bliskiej osobie, na urodziny, rocznicę, Walentynki i tak po prostu bez powodu…bo każdy powód jest dobry, aby sprawić komuś przyjemność. Nasza wersja to tort kakaowy z kremem czekoladowo – malinowym.
Potrzebne będą na biszkopt:
- mleko – 150 ml
- mąka pszenna typ 450 – 175 gram
- cukier drobny – 200 gram
- jajka – 3 sztuki
- kakao – 3 łyżki
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- masło – 1 łyżka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Mleko z masłem podgrzać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła, dodać cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, zestawić z ognia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, miksować kilka minut. Dodać jeszcze gorące mleko, wymieszać. Mąkę, kakao i sodę przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Tortownicę o średnicy około 20-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę masy. Piec około 20-25 minut. Po upływie czasu gotowy biszkopt wyciągnąć razem z papierem. Tortownicę ponownie wyłożyć papierem, wlać resztę masy i piec również 20-25 minut. Gotowe biszkopty pozostawić do wystudzenia.
Potrzebne będą na krem malinowy:
- maliny – 125 gram
- śmietana 30% – około 100-125 ml
Dobrze schłodzoną śmietaną ubić na puszysty krem. Maliny rozgnieść widelcem (można odłożyć kilka sztuk do przystrojenia tortu) i dodać do śmietany, delikatnie wymieszać.
Potrzebne będą na krem czekoladowy:
- czekolada gorzka, min. 60% – 2 tabliczki po 90 gram
- śmietana 30% – około 150 ml
Czekoladę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na puszysty krem. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę do lodówki.
Potrzebne będą na poncz do nasączenia biszkoptu:
- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- kieliszek whisky
Wszystkie składniki na poncz wymieszać. Z biszkoptów wyciąć serca (pomocny będzie szablon wycięty z kartki papieru) i nasączyć je ponczem. Na jeden biszkopt wyłożyć krem malinowy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć na niego krem czekoladowy. Ozdobić płatkami migdałów i malinami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
P.S. Niestety nie widać kształtu serca, bo łakomstwo było szybsze od aparatu 🙂
U nas dziś rocznicowo (najlepszego Kochanie:*)
Jedna odpowiedz
pasjonat kuchni
Zachęcający przepis. Chyba, że zabiorę się do pichcenia! 3majcie kciuki! 🙂