kostrzewinki.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, diecie, urodzie i stylu życia

Zdrowie

W czym jest dużo magnezu? Podpowiadamy

W czym jest dużo magnezu? Podpowiadamy

W dobie powszechnych diet, dbania o zdrowie i prawidłowo skomponowanej diety, coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu. Jednym z minerałów, na który często zapominamy, a który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, jest magnez. Ale skąd czerpać magnez? Co jest źródłem tego cennego pierwiastka? To właśnie na te pytania postaramy się odpowiedzieć.

Zobacz także: W czym jest selen – produkty bogate w ten minerał

Rośliny bogate w magnez

Rośliny stanowią doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, w tym magnezu. Wśród nich znajdują się zarówno warzywa, jak i owoce, a także orzechy i wysokobiałkowe nasiona. Wśród warzyw szczególnym źródłem magnezu są zielone liście np. szpinaku czy jarmużu. Do dziesiątki najlepszych roślin, które dostarczają cennego minerału, zaliczyć można również banany, awokado, migdały, orzechy brazylijskie, nasiona chia i siemie lniane. Nie zapominajmy także o gorzkiej czekoladzie, która mimo swojego niesłusznego opiniowania jako słodycz, może dostarczyć nam sporej porcji magnezu. Kluczem jest umiejętność zbilansowania diety i korzystania z różnorodności produktów roślinnych.

Źródła magnezu w produktach zwierzęcych

Właściwie dobrana dieta mięsna, mimo że nie jest tak bogata w magnez jak roślinna, może również zapewnić nam odpowiednią ilość tego minerału. Jako powtarzane źródło magnezu, często wymienia się ryby, zwłaszcza te tłuste gatunki jak łosoś, sardynki czy makrela. Kolejnymi produktami, które powinny znaleźć się w naszej diecie, są owoce morza, wątroba i mięso drobiowe. Nie zapominajmy też o nabiale – mleko, jogurty, sery, które oprócz wapnia, częstokroć dostarczają nam również magnezu.

Magnez w suplementach diety – czym kierować się przy wyborze

Magnez to niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelement. Jego niedobór może prowadzić do rozdrażnienia, zmęczenia i osłabienia mięśni. W sytuacji zbliżającej się niedoboru magnezu, warto rozważyć uzupełnienie diety o odpowiedni suplement. Czym zatem kierować się przy wyborze suplementu diety z magnezem?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na formę magnezu, którą oferuje dany preparat. Jedne formy są lepiej przyswajalne przez organizm, inne gorzej. Pamiętajmy o tym, że nie zawsze najdroższy produkt oznacza najlepszy. Ważna jest również dawka magnezu – nie powinniśmy przekraczać zalecanych dawek, gdyż może to prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych. Wybierając suplement diety, warto zasięgnąć porady specjalisty lub farmaceuty.

Pamiętajmy, że nawet najlepszy suplement nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety. Magnez jest obecny w wielu produktach, które powinny stanowić codzienny element naszych posiłków.

Stawiajmy na różnorodność, zdrowe, nieprzetworzone produkty, a nasz organizm na pewno będzie nam wdzięczny.


Treści prezentowane na stronie mają na celu poprawę komunikacji między Użytkownikiem a jego lekarzem i nie powinny zastępować tej relacji. Nasza strona służy jedynie celom informacyjno-edukacyjnym. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie zawartych tu informacji, zwłaszcza w dziedzinie medycyny lub innych dziedzin specjalistycznych, konieczna jest obowiązkowa konsultacja z lekarzem.

Zobacz również: Nadmiar i niedobór fosforu – objawy

Udostępnij

O autorze

Redakcja kostrzewinki.pl to grupa pasjonatów i specjalistów skupiających się się na tematach związanych z urodą, zdrowiem, dietą, stylem życia i przepisami oferuje czytelnikom szeroką gamę informacji, inspiracji i praktycznych wskazówek, aby pomóc im prowadzić zdrowszy, bardziej zrównoważony i pełniejszy tryb życia.