Warzywne muffiny jajeczne

Jeżeli macie dość tradycyjnej jajecznicy to zastąpcie ją delikatnymi pieczonymi muffinami z warzywami. Idealne na weekendowe śniadanie. Do dzieła zatem!

Warzywne muffiny jajeczne

Potrzebne będą:

  • jajka – 4 sztuki
  • ricotta – 100 gram, możecie użyć także twarogu, ja wykorzystałam biały, puszysty serek śmietankowy 150 gram
  • mozzarella w wiórkach – około 2 łyżek
  • cebula – 1/2 sztuki
  • papryka żołta – 1/2 małej sztuki
  • masło klarowane – 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki, bazylia
Warzywne muffiny jajeczne

Cebulę siekam w kostkę i podsmażam na maśle. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Jajka wbijam do miseczki, dodaję serek i dokładnie mieszam. Dorzucam przesmażoną cebulkę, paprykę pokrojoną w kostkę, mozzarellę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiam. Dokładnie mieszam. Wykładam do foremek na muffiny, jeżeli nie macie mogą być kokilki. Zapiekam około 15 minut.

Warzywne muffiny jajeczne

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*