Wielkanoc tuż tuż, więc już najwyższa pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Polecam szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto czekoladowe a’la brownie z migdałami i skórką pomarańczową.
Potrzebne będą:
- masło – 200 gram
- czekolada deserowa lub gorzka – 200 gram
- cukier – 200 gram
- jajka – 6 sztuk
- mąka pszenna – 100 gram
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- migdały – 50 gram
- skórka pomarańczowa – 2 łyżki
- wiórki kokosowe
Masło roztapiam razem z czekoladą w metalowej misce zawieszonej na garnku z gotującą wodą. Odstawiam do ostudzenia. Jajka wbijam do miski i miksuję przez około 2-3 minuty, następnie stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy. Miksuję dość długo na puszystą masę. Następnie dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję ostudzone rozpuszczone masło z czekoladą, dokładnie mieszam. Migdały kruszę w blenderze i dodaję do masy, dorzucam skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C. Prostokątną blaszkę o wymiarach około 40×30 cm wykładam papierem do pieczenia i wykładam masę. Posypuję wiórkami kokosowymi. Piekę około 20-25 minut.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz