Pieczone żeberka w sosie miodowo-sojowym. Wyjątkowo soczyste, kruche i aromatyczne. Żeberka najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak żeby poleżały w marynacie 1 dobę.
Potrzebne będą:
- żeberka – około 1 kg
- marynata:
- sos sojowy – 4 łyżki
- miód – 4 łyżki
- ketchup – 4 łyżki
- musztarda ostra – 2 łyżki
- oliwa – 3 łyżki
- czosnek – 1-2 ząbki
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy pomarańczy
- sól, pieprz, chilli
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do marynaty, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawiamy go piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1-1,5 godziny. Pod koniec pieczenia ściągamy pokrywkę i zwiększamy temperaturę, tak żeby żeberka trochę się przyrumieniły.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Marynata z pieczenia może posłużyć jako sos do mięsa lub ryżu/ziemniaków.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz