Żeberka w sosie miodowo-sojowym

Pieczone żeberka w sosie miodowo-sojowym. Wyjątkowo soczyste, kruche i aromatyczne. Żeberka najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak żeby poleżały w marynacie 1 dobę.

żeberka w sosie miodowo-sojowym

Potrzebne będą:

  • żeberka – około 1 kg
  • marynata:
    • sos sojowy –  4 łyżki
    • miód – 4 łyżki
    • ketchup – 4 łyżki
    • musztarda ostra – 2 łyżki
    • oliwa – 3 łyżki
    • czosnek – 1-2 ząbki
    • sok z połowy cytryny
    • sok z połowy pomarańczy
    • sól, pieprz, chilli

Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do marynaty, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawiamy go piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1-1,5 godziny. Pod koniec pieczenia ściągamy pokrywkę i zwiększamy temperaturę, tak żeby żeberka trochę się przyrumieniły.

żeberka w sosie miodowo-sojowym

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Marynata z pieczenia może posłużyć jako sos do mięsa lub ryżu/ziemniaków.

żeberka w sosie miodowo-sojowym

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*