Zupa krem z fioletowych ziemniaków i buraka

wpis w: Kulinaria, Zupy | 0

Zupa krem z fioletowych ziemniaków z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z buraka, podana z ziarnami czarnuszki i dyni oraz grzankami lub grissini.

 

Zupa krem z fioletowych ziemniaków i buraka

 

Potrzebne będą:

  • fioletowe ziemniaki  – około 500-600 gram
  • marchew – 1 sztuka
  • pietruszka korzeń – 1 sztuk
  • seler – mały kawałek
  • czerwona cebula – 1 sztuk
  • czosnek – 2 ząbki
  • burak – 1 sztuka
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: świeżo zmielona sól i pieprz, gałka muszkatołowa
  • śmietana 30% lub serek śmietankowy do zabielenia
  • dodatki wedle uznania: ziarna czarnuszki, białego sezamu, dyni, grzanki, ser feta, listki bazylii lub sałaty

 

Zupa krem z fioletowych ziemniaków i buraka

 

Ziemniaki i warzywa (oprócz buraka) obieram, kroję w kostkę, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Cebulę siekam drobno i podsmażam na maśle, dodaję czosnek posiekany w plasterki. Smażę przez kilka minut a następnie dodaję do warzyw. Gdy warzywa są miękkie dodaję przyprawy: sól i pieprz. Całość miksuję na gładko. Dodaję ocet balsamiczny, śmietankę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy zupa jest zbyt gęsta dodaję wody. Na koniec dodaję sok wyciśnięty z buraka i sok z cytryny, dokładnie mieszam. Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

Zupa krem z fioletowych ziemniaków i buraka

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*