Zupa krem z fioletowych ziemniaków z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z buraka, podana z ziarnami czarnuszki i dyni oraz grzankami lub grissini.
Potrzebne będą:
- fioletowe ziemniaki – około 500-600 gram
- marchew – 1 sztuka
- pietruszka korzeń – 1 sztuk
- seler – mały kawałek
- czerwona cebula – 1 sztuk
- czosnek – 2 ząbki
- burak – 1 sztuka
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- sok z połowy cytryny
- przyprawy: świeżo zmielona sól i pieprz, gałka muszkatołowa
- śmietana 30% lub serek śmietankowy do zabielenia
- dodatki wedle uznania: ziarna czarnuszki, białego sezamu, dyni, grzanki, ser feta, listki bazylii lub sałaty
Ziemniaki i warzywa (oprócz buraka) obieram, kroję w kostkę, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Cebulę siekam drobno i podsmażam na maśle, dodaję czosnek posiekany w plasterki. Smażę przez kilka minut a następnie dodaję do warzyw. Gdy warzywa są miękkie dodaję przyprawy: sól i pieprz. Całość miksuję na gładko. Dodaję ocet balsamiczny, śmietankę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy zupa jest zbyt gęsta dodaję wody. Na koniec dodaję sok wyciśnięty z buraka i sok z cytryny, dokładnie mieszam. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz