Zupa krem szpinakowa to najszybsza zupa jaką kiedykolwiek robiłam. Można ją przygotować ze szpinaku mrożonego lub świeżego. Ja akurat miałam w zamrażarce 1 opakowanie mrożonego, więc go użyłam. Wychodzi naprawdę przepyszna.
- szpinak mrożony rozdrobiony – opakowanie 450 gram
- cebula – sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- śmietana 30% – 100 gram
- masło – 2 łyżki
- przyprawy – sól, pieprz, papryka ostra
- sok z połowy limonki lub cytryny
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy razem z masłem na patelnię, podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy zamrożony szpinak i smażymy do momentu jego rozmrożenia. Przyprawiamy, dodajemy śmietankę. Około 1 litr wody zagotowujemy w garnku i dodajemy do niej szpinak z patelni. Zagotowujemy. Dodajemy sok z limonki lub cytryny, przyprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z grzankami i posypujemy serem Grana Padano.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz