Zupa meksykańska

Rozgrzewająca, sycąca, gęsta z mnóstwem warzyw. Zamiast mięsa mielonego, jak to w większości takich zup, w tej jest pierś z kurczaka. Pikantna…to cecha charakterystyczna tej zupy, ale jeżeli nie lubicie ostrych smaków, możecie nie dodawać papryczki chili i innych ostrych przypraw.

zupa meksykańska

Potrzebne będą:

  • na wywar:
    • seler
    • por
    • marchew – 2 sztuki
    • pietruszka korzeń – 1 sztuka
    • liść laurowy – 3 listki
    • ziele angielskie – 3 kulki
    • grzyby suszone – kilka sztuk
    • 2 mniejsze łodygi selera naciowego z liśćmi
  • pierś z kurczaka – 1 większa pojedyncza lub mniejsza podwójna
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • papryka żółta – 1/2 stuki
  • papryczka chili – 1 sztuka
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • cebula – 2 sztuki
  • fasola czerwona – 1 puszka
  • kukurydza – 1 puszka
  • pieczarki – około 10 sztuk
  • pomidory – 1 puszka
  • koncentrat – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, pieprz cayenne, papryka słodka, łyżka octu winnego, majeranek, chili

Warzywa na wywar obieramy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i grzybki suszone i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w kostkę, papryki w większą kostkę, papryczkę chili bardzo drobno. Pieczarki obieramy i kroimy w większą kostkę. Seler naciowy obieramy z włókien/łyka i kroimy w plastry (taki troszkę grubsze, żeby było co gryźć). Piersi kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulkę, w trakcie smażenia dodajemy łyżeczkę cukru. Jak cebula zmięknie to dodajemy papryczkę chili, chwilę smażymy i dodajemy pieczarki, podlewamy wodą. Wszystkie warzywa i przyprawy w wywarze wyławiamy, marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem. Następnie do wywaru dodajemy podsmażoną cebulę, chili i pieczarki. Na patelnię wrzucamy kurczaka, posypujemy cayenne, papryką słodką i chili. Po usmażeniu wrzucamy do wywaru. Następie na patelnię wrzucamy papryki, podlewamy wodą i chwilę smażymy i dodajemy do wywaru. Podobnie robimy z selerem naciowym. Fasolę i kukurydzę płuczemy pod bieżącą wodą na sitku i dodajemy do zupy. Pomidory z puszki z dodatkiem przypraw (soli, pieprz, cukru, octu winnego, majeranku) i koncentratu miksujemy w blenderze i dodajemy do zupy. Zupę gotujemy do miękkości warzywa. Przyprawiamy jeszcze do smaku.

zupa meksykańska

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*